Annons:

Två passagerarplan nära att krocka i luften

Piloterna i båda planen missförstod flygledarnas meddelande och gjorde tvärt om – istället för att flyga isär tog de varandras instruktioner.

Händelsen inträffade ovanför Glasgow i Skottland i somras och utredningen publicerades i går av den brittiska flygsäkerhetsorganisationen, skriver dn.se. De två Boeing 747-planen hade sammanlagt 1 000 passagerare ombord och flög parallellt varandra med nästan 20 kilometers avstånd. En flygledare upptäckte att planen gradvis börjat närma sig varandra och gav piloterna instruktioner om att det ena planet skulle flyga åt höger och det andra åt vänster. Samtliga fyra piloter missuppfattade anvisningarna och planen började istället att flyga mot varandra. Det var först när piloterna fick ögonkontakt och ett automatiskt larmsystem startat som det ena planer dök och det andra planet steg. Planen befann sig vid upptäckten 30 meter i höjdled ifrån varandra men eftersom det skilde cirka en halvmil i sidled mellan planen fanns aldrig någon egentlig risk för krock. Däremot är det minsta tillåtna avståndet mellan två flygplan i det aktuella luftrummet 300 meter i höjdled och 10 kilometer i sidled. Ingen kan i efterhand förklara missförståndet har gått till.

”Det är uppenbart att de båda besättningarna har utfört den andres instruktioner och utredarna har haft svårt att fastställa varför detta hände. Utredarna förvånas över att alla fyra piloter har hört fel eller misstolkat instruktionerna trots att åtminstone en av besättningarna hade motläst instruktioner helt korrekt”, skriver utredarna i sin rapport.

 

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024