Annons:

Orkanen Judas stoppar trafik

Judas har kallats decenniernas värsta storm i Storbritannien. I dag når stormens orkanvindar Sverige. Flera tågavgångar och troligen även flygningar kommer att ställas in. Här hittar du tåglinjerna som drabbas.

Judas, eller St Jude som den kallades i Storbritannien, är höstens första stora storm och den kommer med orkanvindar. Stormen har drabbat trafiken i Storbritannien, BBC skriver till exempel att minst 130 flygavgångar har ställts in, och i dag sveper den in över Sverige.

SMHI förväntar sig vindstyrkor på upp till 33 meter i sekunden i dag, men i till exempel Göteborg varnar man för att det kan förekomma stormbyar med upp till 46 meter i sekunden.

Trafikverket ställer in flera tåglinjer redan om vinden uppnår 18 meter per sekund. Avstängningarna gäller till klockan 12.00 tisdag.

Från klockan 16.00 i dag ställs trafiken in på följande linjer:

Uddevalla–Strömstad

Uddevalla–Öxnered

Vänersborg–Herrljunga

Håkantorp–Gårdsjö

Herrljunga–Borås–Varberg

Från klockan 17.00 gäller följande avstängningar:

Halmstad–Värnamo

Kalmar–Berga–Hultsfred

Karlskrona–Kristianstad

Malmö–Simrishamn

Fler tåglinjer kan komma att ställas in.

– Vi har kontaktat bussbolag för att se vilken kapacitet som finns. Vi förbereder oss så mycket vi kan. Om man ska resa i det område som är stormdrabbat uppmanar vi att se till att man håller sig informerad, säger Lisa Björnsson på SJ:s pressjour till Aftonbladet.

Även flygtrafiken kan drabbas av St Jude. SAS säger att det är främst resor till och från London.

– Det är vädret och myndigheterna som bestämmer hur det blir. Men just nu verkar det sannolikt vara Londontrafiken som kan bli begränsad, säger informationschef Knut Morten Johansen.

Strömavbrott är också att vänta och blir de långa kan mobiltelefoni, 3G-nät och bredbandsuppkopplingar gå ner, säger Telia.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för västkusten och en klass 1-varning för landets östra delar upp till Örebro, Södermanland och Åland. Stormen väntas ha passerat på tisdag morgon.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024