Annons:

”Skandal att Qatar får gå med i Oneworld”

Nu protesteras det öppet mot att Qatar Airways går med i Oneworld. Den fackliga organisationen ITF avslöjade nyligen hur flygbolaget behandlar sina anställda och säger att det är en skandal att Qatar blir medlem i alliansen.

International Transport Workers’ Federation, ITF, avslöjade nyligen att Qatar förbjuder sina kvinnliga anställda att bli gravida eller gifta sig samt utsätter personalen för utegångsförbud och begränsar deras yttrandefrihet under hot om uppsägning och deportering. Reglerna avser de anställda i Qatar.

– Arbetsförhållandena på Qatar Airways är ett varande sår på den globala flygindustrins ansikte. Enväldigt, överlägset och nästan diktatoriskt skaffar sig detta flygbolag kontroll och konkurrensfördelar genom att ignorera Internationella arbetsorganisationens konventioner om arbetares rättigheter. Dess behandling av sina anställda gränsar till skrämmande, säger ITF:s ordförande Paddy Crumlin.

Nu leder fackorganisationen protester mot att Qatar i morgon onsdag blir medlem i flygbolagsalliansen Oneworld.

– I sin nuvarande form är det inte en lämplig partner till medlemmarna i Oneworld-alliansen. Dess medtagande är en skandal. Om det ska accepteras som ett flygbolag i världsklass så måste det göra fundamentala förändringar genom hela sin struktur. De förändringarna måste börja i toppen, med ersättandet av vd:n, Akbar al Baker, som är ansvarig för mycket av det katastrofala förhållandet med de anställda och sedan fortsätta genom kulturen i Qatar, säger Paddy Crumlin.

Bland villkoren för de anställda står det att kvinnliga anställda är förbjudna att gifta sig under fem år. Efter det måste de söka tillstånd från flygbolaget för att få gifta sig. Det finns ingen mammaledighet, blir du gravid förlorar du jobbet. I kontrakten står det att flygbolaget kan säga upp den anställda samma dag som de får kännedom om graviditet och att det är ett kontraktsbrott att inte meddela eller försöka dölja att man är gravid. Alla anställda måste också skriva under ett sekretessavtal som gäller även efter att anställningen är avslutad.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024