Annons:

Fiskers comeback på Scandic

Frank Fiskers gör överraskande comeback i Scandic. Den tidigare koncernchefen från åren 2007–2010 har lockats tillbaka av riskkapitalägarna EQT, sedan Anders Ehrling valt att återvända till flygets värld.

– Ja, det är tillbaka till brottsplatsen. Jag har behållit kontakten med EQT sedan jag lämnade Scandic. När jag fick gå från Coop i maj hörde de av sig och under sommaren har vi haft diskussioner. När Ehrling nu slutar dök möjligheten upp.
Fiskers har en gedigen hotellbakgrund från Scandic, Hilton och First Hotels. Bristen på hotellbranscherfarenhet hos hans företrädare Ehrling, som även rekryterade många nyckelpersoner utanför hotellbranschen, har skapat internt missnöje inom Scandic. Den kritiken kommer troligen att tystna delvis.  Just nu är posten som Sverigechef vakant. När Susanne Dahlberg, som kom från SAS till Scandic i början på året, fick tillförordnadposten  skapade det också intern irritation. Men Fiskers menar att Sverigechefen inte behöver ha hotellbakgrund.
– Inte nödvändigtvis. Det är ledaregenskaperna som är absolut viktigast på den posten, medan hotelldirektörerna står för den djupa branschkunskapen.
Han vill ännu inte ge sin analys av dagens Scandic och vad han tycker behöver utvecklas och förändras. Han betonar att mycket hänt på Scandic och på marknaden sedan 2010.
– Jag är en ny vd, men har kortare startsträcka. Man talar om 100 dagar för chefen att lägga en ny plan, men jag kortar ner den till 60. Det ska händer saker fort. Scandic har gjort mycket bra och nytt de här åren, men det avtrycket i resultaträkningen är inte tydligt nog.
De senaste åren under Anders Ehrlings regim har Scandic centraliserat en rad funktioner, exempelvis marknad- och försäljning och revenue management – allt för att utnyttja hotellkedjans stordriftsfördelar.  Det har lett till att många hotelldirektörer känner att de förlorat makt och möjlighet att påverka sitt resultat. Frank Fiskers vill inte ta ställning till om Scandic drivit centraliseringen för långt.
– Alla företag pendlar mellan centralisering och decentralisering, det gäller att hitta balansen. Men det är ett av de spåren jag kommer att följa upp. Om man flyttar makten måste man säkerställa att ansvaret följer med. Har vi tummat på det? Hotelldirektörerna har en enormt viktig position, som vi inte kan låta abdikera från ansvar.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024