Annons:

MTR miljonsatsar på nybyggda tåg

MTR Express har köpt in nya tåg från schweiziske tillverkaren Stadler för 700 miljoner kronor. De sex tågseten ska trafikera sträckan Stockholm-Göteborg till hösten 2014.

– Vi har valt att köpa in nya tåg i stället för att leasa gamla. Våra tåg kommer att vara attraktiva för resenärerna och fungera bra i ett nordiskt klimat, säger Johan Söör, affärsutvecklingsdirektör på MTR Norden.
Kommer ni att finnas tillgängliga via Amadeus?
– Vi vill nå både affärsresenärer och privatresenärer. Exakt hur det ska gå till är inte klart ännu. Men vi vill sälja både via agenter och partners som hotell, evenemang och taxibolag. Vi hoppas särskilt på samarbeten med hotellen.
MTR vill att det ska vara enkelt att boka en biljett, ambitionen är att det ska gå att beställa en resa online med ett klick.
MTR Norden är fortfarande förtegna om hur de ska positionera sig på marknaden.
Eftersom de är nyetablerade räknar de med lägre omkostnader än SJ och ska därmed kunna priskonkurrera.
– Vi kommer att ha olika erbjudanden till olika kundgrupper.
SJ själva är säkra på att de kommer att klara konkurrensen från MTR. De har beslutat att de ska bygga om SJ 2000 för 5 miljarder kronor de närmaste åren. Dessutom har de nyligen gjort internet gratis och snabbare.
– SJ kör mer än dubbelt så många avgångar per dag som MTR. På sträckan Göteborg-Stockholm kör vi Sveriges bekvämaste tåg, SJ 2000, med korglutning, bistro, servering och gratis internet ombord, säger Ulf Wallin, pr-ansvarig på SJ.
Men SJ kommer att studera de nya konkurrenternas priser noga. Det lär bli billigare att åka tåg mellan Stockholm och Göteborg.

”Bra med konkurrens”

Tåg är prioriterat färdmedel i Regeringskansliet på sträckan Stockholm–Göteborg, som är den största inrikesdestinationen för tjänstemännen på regeringskansliet.
– Det är bra att det blir konkurrens på spåren. Det pressar priserna och vässar redan etablerade aktörer, säger Henrik Surell, travel manager på Regeringskansliet.
Han undersöker just nu vad det medför när de nya aktörerna börjar köra på sträckan Stockholm–Göteborg.
– Konkurrensen har varit på gång länge, men tidigare konkurrenter till SJ har mest handlat om helgtrafik i gamla upprustade tåg som inte har varit aktuella för oss. Men MTR kan ju vara ett alternativ för våra tjänstemän.
I dag har Regeringskansliet enbart ett avtal med SJ, men med ökad konkurrens kommer krav på andra upphandlingsformer.
– Vi ser gärna att Kammarkollegiet upphandlar ett statligt ramavtal för tågtrafik som vi kan ansluta oss till.
När det gäller flyg finns det statliga ramavtal med flera aktörer på samma sträcka. Sedan väljer Regeringskansliets resebyrå den billigaste biljetten vid en given tidpunkt.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024