Annons:

Flygvärdinnor övervakas på Qatar Airways

Arbetsförhållandena på flygbolaget Qatar Airways får de europeiska lågprisbolagen att framstå som paradis i jämförelse. Personalen kontrolleras, övervakas och bestraffas som om de vore livegna.

Det är tidningen Expressen som i söndagens tidning intervjuat två svenska före detta Qatar Airways-anställda flygvärdinnor. Deras berättelser om anställning på flygbolaget – som flyger från bland annat Stockholm Arlanda – får läsaren att tro att livegenskapen återupprättats. De måste bo på ett övervakat och inhägnat område i Qatars huvudstad Doha, får inte vara ute hur sent som helst eller ha gäster på rummet. De skriver på avtal om att leva som singel och om de mot förmoden vill gifta sig under anställningstiden måste de få lov till det av flygbolagets VD, Akbar Al Baker.

Anställningsförhållandena för kabinpersonalen på flygbolaget, som många resenärer väljer för deras prisvärde förbindelser mellan Europa och Asien, kännetecknas av rättslöshet, extrema kontrollbehov och diktaturfasoner.

Så här skriver Expressens reporter om övervakningskamerorna:

”Flygvärdinnorna uppfinner ett nytt sätt att leva i en arbetsdiktatur. De blir experter på att ducka för arbetsgivarens kameror.”

Expressen sammanfattar:

”Företagets plötsliga uppsägningar är lika konstanta som de internationella rekryteringsdagarna varje helg. Flygvärdinnor sparkas för att velat byta rumskompis, för att de postat en olämplig Facebookstatus, för att de skaffat en tatuering som kolleger sedan smygfotograferat och visat upp för företaget som bevis, för att de kommit hem till bostaden fem minuter senare än den bestämda tiden, för att de låtit en man som de känner men varken är gifta med eller dotter till skjutsa dem i bil till jobbet, för att de rökt en cigarett på sin fritid.”

Flygbolaget vägrar kommentera Expressens artikel.

Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024