Annons:

Flygbolagen som sparkar gravida

Flygbolagen Qatar och Emirates flyger från Sverige och har många svenskar i personalen. Gentemot passagerarna vill de ge ett modernt intryck, men personalpolitiken är gammaldags: anställda som blir gravida avskedas.

Flygbolagen i flera Gulfländer saknar grundläggande rättigheter för personalen, tycker den fackliga organisationen International Transport Workers’ Federation (ITF). Flygbolagen med taskig personalpolitik är Qatar Airways, Emirates, Etihad och Oman Air. Hos samtliga dessa flygbolag riskerar personalen att få sparken om de blir gravida, och vid flera av bolagen måste personalen meddela i förväg om de ska gifta sig, skriver nyhetsbyrån TT.

”Om en besättningsmedlem blir gravid under sitt första treårskontrakt måste hon säga upp sig och kan ansöka om att återansluta efter sin graviditet”, bekräftar Emirates i ett mejl till TT.

– Det är okej att gifta sig men vi måste säga till en månad i förväg. Och från årsskiftet måste nyanställda som blir gravida säga upp sig, säger en flygvärdinna på Oman Air till TT.
En bekant till henne fick nyligen sparken från sitt jobb på flygbolaget Qatar Airways för att hon hade gift sig utan att meddela bolaget i förväg, och fick inte ens tid att stänga sitt bankkonto innan hon utvisades.

– Hon gifte sig under semestern, och när företaget kom på det fick hon 24 timmar på sig att lämna landet, säger flygvärdinnan.

Qatar Airways är värst i hela flygbranschen, men även hos Emirates och Etihad finns det brister, enligt TT.

Tetx: Vagabond

Kommentarer är stängda.