Annons:

Spökplanet flög i fyra timmar efter försvinnandet

Nu kommer uppgifter om att det försvunna Malaysia Airlines-planet kan ha flugit i ytterligare fyra timmar efter att det förlorade kontakten med trafikledningen.

Det har gått fem dagar sedan det malaysiska Boeing 777-planet med 239 personer ombord försvann spårlöst på sin väg från Kuala Lumpur tlll Peking.

Amerikanska FBI, transportmyndigheten TSA och luftfartsmyndigheten FAA bistår de malaysiska myndigheterna i utredningen – och de amerikanska utredarna misstänker att planet flög i hela fyra timmar efter att besättningen tappat kontakten med den malaysiska trafikledningen. Uppgifterna är baserade på data från motorernas övervakningssystem, uppger Wall Street Journal.

Motorernas övervakningssystem, tillverkat av Rolls Royce, sänder regelbundet data till anläggningar på marken om tillståndet i motorerna och planets rörelser. I enlighet med Malaysia Airlines underhållsavtal direktsänder flygbolaget data till tillverkaren för analys. Informationen innehåller även uppgifter om planets höjd och hastighet.

På fyra timmar skulle planet ha kunnat flyga ytterligare 2 200 nautiska mil, eller så långt som till Indiska oceanen, gränsen mellan Indien och Pakisten eller till Arabiska havet, beroende på hastigheten.

Utredarna utesluter inte terrorism och undersöker om de som styrt planet kan ha ändrat kurs eller stängt av planets transponder för att undgå upptäckt på radar. Transpondern är del av det sekundära radarekot, som uppstår när planet svarar på sändning från radarstationer på marken.

Att planet verkar ha fortsatt flyga utan aktiv transponder kan enligt de amerikanska utredarna tyda på att det kan ha omdirigerats av någon som har för avsikt att använda det för ett annat syfte längre fram, skriver Wall Street Journal.

Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024