Annons:

Då är Ryanair som billigast

En ekonomiprofessor har analyserat Ryanairs biljettpriser och kommit fram till att man varken ska boka för tidigt eller för sent för att få det bästa priset.

Boka aldrig flygbiljetten med Ryanair mer än sju veckor innan du ska resa, den som bokar så tidigt får betala för mycket för biljetten. Men vänta inte heller till sista minuten, för då stiger priset rejält igen.

Rätt tidpunkt att boka biljetten är exakt tio dagar innan avresa, enligt ekonomiprofessorn Claudio Piga som analyserat lågprisbolagets biljettpriser.

Enligt Claudio Piga följer Ryanairs priser en U-formad kurva. Dyrt i början, billigast i mitten, och dyrt på slutet igen.

Förklaringen är den här: Ryanair tar ut höga biljettpriser vid bokning långt i förväg eftersom bolaget vet att den som måste flyga en viss dag säkrar sin biljett i god tid även om det kostar mer.

Samtidigt vill inte bolaget att kunderna bokar i allra sista minuten, eftersom det leder till en krångligare hantering. De sista dagarna innan avresa höjs priset med så mycket som 50 till 75 procent. Att jaga sista minuten-biljetter är med andra ord inget du bör göra på Ryanair.

Någonstans där emellan är biljettpriset som lägst, för att planet ska fyllas så mycket som möjligt. Och det gyllene snittet är, enligt professor Piga, exakt tio dagar innan flyget lyfter, skriver brittiska medier.

Ryanair tillbakavisar Pigas slutsatser. I ett uttalande säger flygbolaget att ”Ryanairs billigaste biljetter säljs efter en först till kvarn-princip och priset stiger bara i takt med att de billigaste platserna bokas, under sex månader innan avresa”.

Claudio Piga är inte den första som påpekat att resenärer sällan sparar pengar på att boka flyget tidigt. Flera undersökningar har visat samma sak, för såväl lågprisflyg som flygbolag med en mer traditionell prissättning.

Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024