Annons:

Sol förlänger livet

Du som varken solar i Sverige på sommaren eller åker på solsemester söderut på vintern löper dubbelt så stor risk som andra att dö i förtid.

Dödligheten bland kvinnor som undviker att sola är dubbelt så hög jämfört med kvinnor som solar, enligt en svensk studie som under 20 års tid undersökt 29 000 kvinnor.

– Det är ju en väldigt stor skillnad. Vi har ju nationella riktlinjer som man ger ut för att förbättra hälsan och det känns ju väldigt konstigt då de som följer solriktlinjerna har en dubblerad risk att dö istället för en minskad risk, säger Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska Institutet, till Dagens Eko på Sveriges Radio.

Forskarna har i studien tagit hänsyn till riskfaktorer som övervikt, rökning, motion, alkoholkonsumtion, ekonomi och utbildning. Kvinnorna som deltog i studien var i åldrarna 25 till 65 år och fick bland annat svara på frågorna: Solar du på sommaren, solar du solarium, solar du på vintersemestern och åker du söderut för att sola?

– De som svarade nej på de här fyra frågorna är de som undvek solen och de hade en dubblerad dödlighet på 20 år jämfört med de som svarade ja på tre eller fyra av frågorna.

Men samtidigt vet man att för mycket sol ökar risken för elakartad hudcancer.

– De som översolar och bränner sig har en ökad risk att få melanom, men dödligheten hos kvinnor som fått melanom var inte ökad bland solare, säger Pelle Lindqvist.

Flera studier visar att D-vitamin, som man får genom att sola, skyddar mot en rad sjukdomar. Det är möjligt att det också är just höga halter av D-vitamin som ger solande kvinnor ett skydd.

Sverige har under många år följt de nordaustraliensiska solriktlinjerna som är mycket restriktiva, enligt Dagens Eko. Resultatet att kvinnor som undviker solen har en dubblerad risk att dö kan därför uppfattas som kontroversiellt just med tanke på att det i många år har propagerats för restriktiva solvanor. Enligt docent Pelle Lindqvist bör vi istället följa de sydaustraliensiska solriktlinjerna som rekommenderar daglig solning.

– Det vi tror är att man ska sola dagligen och man ska sola kort mitt på dagen. Till exempel ta lunchkaffet i solen, säger han, enligt Dagens Eko.

Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024