Annons:

Svenskarna vill resa på egen hand

Om du inte visste det förut: svenskarna är självständiga resenärer med stor upptäckarlust. Utflykter, rundresor och hyrbilar är högt prioriterat.

Tiden då ett fint hotell och en långgrund sandstrand var själva målet med resan är förbi. Enligt en ny Novus-undersökning som resebyrån Ticket gjort reser svenskarna framförallt i syfte att uppleva och utforska snarare, än att ligga på en och samma strand och solstol i en eller två veckor. 38 procent av svenskarna vill resa runt på egen hand och upptäcka flera resmål eller länder under en och samma resa, enligt resvaneundersökningen.

– Vi märker att svenskarna har ändrat resmönster på senare tid. Standardfrågorna är inte längre hur långt det är från hotellet till stranden eller hur varmt det är i vattnet. Nu är resenärerna mycket mer nyfikna på vad det finns för utflykter, sevärdheter och evenemang både på resmålet och på andra närliggande orter, säger Maria Gertell på Ticket, enligt ett pressmeddelande.

Upptäckarlusten är störst bland de yngre resenärerna. Hela 47 procent av 18–29-åringarna svarar att de föredrar att resa runt på egen hand och utforska flera resmål eller länder under en och samma resa. Även om upptäcktsresandet inte är lika utbrett bland pensionärerna, så finns det en upptäckarlust även där. Var fjärde 65–79-åring föredrar arrangerade rund-/temaresor och var femte föredrar att resa runt på egen hand.

– Det nya resesättet beror dels på att svenskarna har blivit mer resvana, men också på att 80-talisterna blivit mer reslystna och köpstarka. 80-talisterna beskrivs ofta som rastlösa och orädda, uppslukade av oändliga möjligheter och livrädda för att missa något nytt, kul och spännande. Dessa karaktärsdrag visar sig även i deras resvanor, säger Maria Gertell.

Hur föredrar du att resa?
1. Jag föredrar att bo på samma hotell under hela resan, men gör gärna dagsutflykter till andra platser, 62 procent
2. Jag föredrar att resa runt på egen hand och upptäcka flera resmål och bo på olika ställen inom landet jag reser till, 29 procent
3. Jag föredrar att stanna på ett och samma resmål och hotell under hela resan, 19 procent
4. Jag föredrar arrangerade rund-/temaresor där transport, boende, utflykter, guide m.m. ingår, t.ex. mat- och vinresor, safari o.s.v., 11 procent
5. Jag föredrar att resa runt på egen hand och upptäcka flera länder under en och samma resa, 9 procent
Undersökningen är genomförd av Novus. Den har ett riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten med 1 308 respondenter mellan 18–79 år. Undersökningsperioden varade mellan den 6 och 11 februari 2014. På frågan kunde respondenterna ange flera svarsalternativ, varpå den totala procenten överstiger 100 procent.

Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024