Annons:

Drinken som smakar bäst på flyget

Drinkvagnen rullar mot din plats. Flygvärdinnan lutar sig fram för att ta beställningen och du hör dig själv säga: "Bloody Mary, tack". Trots att du nästan aldrig dricker den annars.

Forskare kan ha kommit på förklaringen till varför Bloody Mary är en av de mest beställda drinkarna ombord på flygen, skriver CNN.

I en ny avhandling med titeln ”Flygplansljud och smaken av umami”, skriver forskarna Charles Spence, Charles Michel och Barry Smith att smaken umami inte påverkas på samma sätt ombord på ett flygplan som andra smaker.

Tidigare forskning har visat att höga ljud, som vinandet i kabinen på ett flygplan, sätter ner vår förmåga att känna smaker med upp till 30 procent. Umami, ofta kallad den femte smaken, är immun mot den effekten och det finns ledtrådar som pekar mot att umamismaken kanske till och med förstärks i ett flygplan och lyfter andra smaker.

Eftersom umami är mycket närvarande i tomater, tror man att Bloody Mary – som bland annat består av tomatjuice, vodka, worchestershiresås och sellerisalt – smakar extra gott i en flygplanskabin.

Så om du bara gillar Bloody Mary på flyget, nu vet du varför.

Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024