Annons:

Östeuropa växer snabbast

De traditionellt stora turistdestinationerna som Turkiet, Frankrike och Spanien hade en ordentlig tillväxt förra året, men det är små länder i Östeuropa som upplevde den största procentuella tillväxten, enligt rapporten European tourism in 2013: trends and prospect från European Travel Commission.

Antalet besökare till Europa ökade förra året med 5,4 procent till 563 miljoner enligt FN-organet UNWTO. En ryss på besök i Riga eller Belgrad är en tydlig bild vart resandet i Europa är på väg.
Antalet internationella turister i Europa är nu 14 procent fler än före krisen 2008. I absoluta tal växer turismen snabbast i de traditionella europeiska turistdestinationerna som Turkiet, Frankrike och Spanien. Men procentuellt är det små länder i främst det forna Östeuropa som växte snabbast förra året. En stark ökning av efterfrågan på resor i Ryssland har lyft destinationer som Island, Serbien, Lettland och Slovakien. Men ryssarnas ökande resande märks också i Spanien och på Malta. Däremot tappade Kroatien 20 procent av sina ryska besökare efter inträdet i EU. Hela 20,8 miljoner ryssar besökte Öst- och Centraleuropa förra året.
Andra tillväxtfaktorer för turismen i Östeuropa är lågprisflyget som gjort många destinationer tillgängliga. Den låga prisnivån i det forna östblocket hjälper också till.
Många destinationer hoppas på mängder av nya resenärer från Kina och trots en sämre ekonomisk utveckling i Kina ökar det kinesiska resandet till Europa. Den största tillväxten sker till Grekland och Spanien även om utvecklingen ser bra ut i Estland, Bulgarien, Kroatien och Slovenien. Men antalet kinesiska resenärer till Europa är lågt i förhållande till andra marknader. Av 58,9 miljoner kinesiska turister kom bara 7 miljoner till Europa. Det kan jämföras med 34 miljoner ryssar eller 22,1 miljoner USA-resenärer som kom till Europa. Det är kanske dags att koncentrera marknadsföringsbudgetar mot de 42 miljoner ryssar som reste utomlands förra året.

Island i topp

Island (+21 procent)
Lettland (+14 procent)
Serbien (+13 procent)
Grekland (+12 procent)
Slovakien (+10 procent)
Malta (+10 procent)
Turkiet (+10 procent)
Litauen (+8 procent)
Frankrike (+8 procent)
Källa: European tourism in 2013

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024