Annons:

SAS uppmanas att skriva under uppförandekod mot barnsexhandel

SAS måste ta sitt ansvar mot barnsexhandel. Det menar näringsdepartementet.

Frågan lyftes under ett seminarium i Almedalen och näringsdepartementets statssekreterare Marita Ljung menade att det är dags att SAS, som delvis ägs av staten, tar sitt ansvar och skriver under barnrättsorganisationens ECPATS uppförandekod för aktörer i reseindustrin.

Flera svenska charterföretag och internationella aktörer som Hilton, Delta Airlines och Accor, har redan skrivit under koden som innehåller en mängd kriterier som är till för att motverka barnsexturism och försvåra för förövare av den typen av brott.

Enligt ECPAT (End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children for Sexual Purposes) ser resemönstrerna hos barnsexturisterna annorlunda ut nu än för några år sen. Numera är det lika vanligt att förövare bokar hotell och flygbiljett på egen hand och inte bara via charterbolagen.

Därför tycker Marita Ljung att även SAS måste göra vad de kan för att motverka barnsexturism och hon ska föra frågan vidare till finansdepartementet, skriver Sveriges Radio.

Också Apollo har i ett pressmeddelande stämt in i uppmaningen, de vill ställa krav på att SAS skriver under.

Till Travel News säger SAS pressekreterare Henrik Edström att han inte hört något från näringsdepartementet men att bolaget är villigt att föra en diskussion om frågan.

Vi har självklart en dialog med våra ägare om detta, när och om de vill ha det, säger han.

Han fortsätter med att säga att de gärna har en diskussion med ECPAT om vad som skulle krävas av SAS och vilka kriterier som behöver uppfyllas.

Det skulle vara väldigt välkommet naturligtvist. Om de skulle skriva under koden skulle det vara ett bra första steg och ett viktigt ställningstagande från delen av branschen, säger ECPAT Sveriges pressekreterare Thomas Andersson.

Det är självklart för mig att staten tar ett sådan ställningstagande, avslutar han.

Svenska företag som undertecknat uppförandekoden:
Apollo, Fritidsresor, Lotus Travel, Resfeber, Solresor, Svenska Resegruppen, Resia och Ving

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024