Annons:

Nytt bakslag för Norwegian

Norwegian har åkt på ett bakslag i USA. Transportdepartementet nekar det norska flygbolagets dotterbolag Norwegian Air International, NAI, tillfälligt tillstånd att flyga i USA. Det skriver Svenska Dagbladet.

Transportdepartementets beslut, som fattades sent på tisdagskvällen svensk tid, kommer efter påtryckningar på regeringen i Washington från de amerikanska flygbolagen, som menar att Norwegian kringgår regelverket genom att låta NAI ha sitt säte på Irland samt hyra in piloter via bemanningsföretag.

Gårkvällens beslut betyder alltså att NAI:s tillfälliga tillstånd dras in och inte förlängs, i väntan på ett permanent tillstånd, uppger pilotfacket ALPA. Enligt USA Today har Norwegian väntat på det permanenta tillståndet i runt ett halvår. Transportdepartementet överväger ännu om ett sådant ska beviljas för NAI.

I ett pressmeddelande på tisdagskvällen säger NAI:s vd Asgeir Nyseth att det är bråttom med ett slutgiltigt avgörande:

– Norwegian Air International står bakom sin affär – från piloterna och kabinpersonalen till vår lågprismodell och till strävan att höja konkurrensen på den transatlantiska marknaden – och ser fram emot att få ett permanent tillstånd beviljat utan dröjsmål.

Lee Moak, chef för amerikanska flygfacket ALPA, med 50 000 medlemmar, säger till USA Today att han förväntar sig ett permanent nej från transportdepartementet till Norwegian Air International.

– Jag välkomnar tisdagens beslut. Men departementets arbete är ännu inte helt slutfört.

Beslutet igår  påverkar inte Norwegians flighter från Stockholm till New York, Florida och Kalifornien som flygs av Norwegian Air Shuttle.

 

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024