Annons:

Ebola oroar investerare men inte resenärer

Investerarna har börjat oroa sig för att utbrottet av ebola ska slå mot flygtrafiken. Men än har de svenska flygbolagen och reseföretagen inte noterat någon effekt.

Det är flygbranschens internationella organisation Iata som i en ny finansiell översikt konstaterar att flygbolagsaktierna föll med 4 procent i september jämfört med augusti. Jämförelsen bygger på de 66 flygbolag världen över som Iata följer, skriver svd.se.

En förklaring till nedgången är signalerna om en allmän ekonomisk försämring som kommit från både Europa och Kina. Men Iata betonar samtidigt att oron för ebolasmittans effekter sannolikt är den viktigaste förklaringen till kursnedgången.

Enligt den svenska resebranschen syns dock än så länge knappt några tecken på att oron för ebolasmittan ska få någon större effekt. SAS och Norwegian fokuserar exempelvis på Europatrafik och flyg till USA och har därmed ingen direktkontakt med de drabbade områdena i Västafrika.

– Vi bevakar utvecklingen och har diskussioner i våra branschföreningar. Som flygbolag är vi alltid beredda på många olika situationer. Men i det här fallet har vi inte gjort någon praktisk förändring och till stor del är det först upp till myndigheterna att agera om det händer något, säger Henrik Edström, presstalesman på SAS.

Inte heller Fritidsresor har märkt någon effekt av eboloron ännu.

– Det enda lilla vi märkt av är att några som ska åka till Kap Verde frågat om ebola, men det är inte så mycket där heller. Kap Verde stängde dessutom tidigt möjligheten för folk att resa dit från Afrika, just för att inte riskera att få in någon smitta, säger Mathias Murman, informatör på Fritidsresor till svd.se.

Ving ställde dock in höstens resor till Gambia. Nu går den första resan i julhelgen.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024