Annons:

Ebola: Fem karantänflygplatser står redo

Det finns inarbetade rutiner om en passagerare ombord på ett plan till Sverige visar tecken på ebolasmitta. Planet omdirigeras till en av fem karantänflygplatser som står redo.

Flera flygplatser i såväl Storbritannien som USA har börjat screena passagerare som landar från de eboladrabbade områdena i Västafrika. Hittills är det inte aktuellt i Sverige, bland annat på grund av att det inte går några direktflyg från de områdena hit, skriver TT.

Däremot finns det noggranna regler om en passagerare ombord ett flyg på väg till Sverige misstänks vara ebolasmittad.

– Det är alltid kaptenen på flygplanet som är ansvarig om de misstänker att det finns en smittad resenär. Då ska de larma trafikledningstornet dit de är på väg, säger Ulf Wallin, pressansvarig vid Swedavia.

Planet omdirigeras därefter till en av de fem karantänflygplatser som finns sedan tidigare, om det inte redan var på väg till en av dem. De aktuella flygplatserna är Arlanda, Landvetter, Malmö airport, Umeå och Jönköping.

När planet väl har landat får det inte köras fram till passagerarbryggan utan står kvar ute på flygplatsen.

– Den medicinskt ansvarige läkaren i det landstinget där planet landat kallas till flygplatsen. Ingen får lämna eller gå ombord på planet innan den läkaren har gjort en bedömning, säger Wallin till TT.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024