Annons:

Brommabeskedet: ”Ett dråpslag mot svenska företag”

Igår kom beskedet att Stockholms stads nya styre vill lägga ner Bromma flygplats senast 2022. Travel News har samlat reaktioner på beskedet.

Kritiken lät inte vänta på sig när den nya rödgröna Stockholmsmajoriteten meddelade att den ska jobba för att Bromma flygplats ska läggas ner senast 2022. Bisarrt, tycker Visitas vd Eva Östling medan Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, kallar beskedet ett dråpslag.

Travel News har här samlat några av gårdagens reaktioner.

”Vi har gjort en samlad bedömning att vi inte tror att det finns politisk majoritet i riksdagen för att lägga ner Bromma. Därför tror vi att det kommer att ta lång tid. Och troligen är det en fråga som kommer att leva under hela mandatperioden”, säger Malmö Aviations kommunikatör Anders Engzell till di.se.

”Det är ett dråpslag mot svenska företag och organisationer. Sverige kommer få svårare att skapa ekonomisk tillväxt”, säger Jacob Wallenberg, ordförande i Investor till di.se.

Björn Lindgren, regionchef på Svenskt Näringsliv i Stockholm till svd.se:
”För företagsamheten är det inte en lyckad vändning i den här frågan. Många företag är i behov av att komma ut snabbt och kunna flyga runt internationellt och i Sveirge, in och ut över dagen.
Björn Lindgren tror inte att Skavsta flygplats skulle kunna ersätta Bromma flygplats.
”Då får vi ytterligare en flygplats som ligger långt bort. Man tappar snabbheten som finns med Bromma.”

 ”I scenariot som vi ser i dag ser vi inte att någon annan flygplats kan ta över Brommas roll. Diskussionen kring flytt av flygtrafik är högst akademisk. Flygbolagen bestämmer själva var de flyger och jag tror inte att operatörerna snällt skulle flytta till Arlanda. Förutsättningarna är helt annorlunda där,”  säger Rami Yones, långsiktig planerare på Trafikverket till dn.se.

”Det är en örfil i ansiktet på hela Sverige. Bromma är en flygplats för hela landet. Det är ingen angelägenhet för enbart Stockholm, säger Catharina Elmsäter – Svärd (M) till dn.se.

”Det finns ingenting som säger att flygplatsen ska läggas ned 2022. Det är Stockholms stad som har uttryckt en sådan önskan. Men man har i samma överenskommelse skrivit att det är under förutsättning att inte jobb och utvecklingsmöjligheter påverkas negativt, säger infrastrukturminister Anna Johansson till di.se.
Anna Johansson understryker i stället vikten av en fungerande infrastruktur, inte minst i och runt våra storstäder.
”Att det finns fungerande flygtrafik mellan Stockholm och omvärlden är naturligtvis oerhört viktigt”, säger hon

Visitas vd Eva Östling är starkt kritisk till att stänga flygplatsen. Till Besöksliv säger hon:
”Det vore fullständigt bisarrt, bland annat utifrån att hela Sverige ska leva. Dessutom skulle det kunna drabba många andra mindre flygplatser i landet. Och Arlanda kan inte ta emot alla de här resenärerna,” säger hon.

MP:s gruppledare i Stockholm, Daniel Helldén, var däremot mycket nöjd med uppgörelsen.
”Alla vet att staden behöver mycket bostäder. Det blir ett starkt argument mot flygplatsen att vi i Stockholm är överens, säger han till svd.se.

Kommentarer är stängda.