Annons:

Flygfack vill återinföra mobilförbud i luften

Mobiltelefonerna är en säkerhetsrisk på planen. Det menar USA:s största flygfack som vill återinföra förbudet mot användandet av all elektronisk utrustning vid start och landning.

Restriktionerna kring användandet av mobiltelefoner och, som det heter, annan elektronisk utrustning, har mildrats på senare år. För ungefär en månad sedan införde Europeiska flygsäkerhetsbyrån (EASA) nya bestämmelser för surf och sms på flyget. De nya reglerna innebär att det är upp till flygbolagen själva att bestämma om passagerarna ska få använda mobiler och andra teknikprylar under flygningen.

Och i december i fjol lättade den amerikanska federala luftfartsmyndigheten (FAA) avsevärt på bestämmelserna vilket fått till följd att många flygbolag i USA numera tillåter mobiler och paddor även under start och landning, skriver svd.se.

Detta gillades inte av USA:s största fackförbund för flygplanspersonal, CWA, som lämnat in en stämningsansökan mot FAA där man kräver att förbudet mot att använda mobiltelefoner och surfplattor under start och landning återinförs.

Fackförbundet tror dock inte att den elektroniska utrustningen ska störa planets utrustning, utan man menar att mobiltelefonerna distraherar passagerarna så att de inte lyssnar på kabinpersonalens säkerhetsgenomgång. Dessutom kan datorer, surfplattor och mobiltelefoner vid turbulens förvandlas till livsfarliga projektiler som kan skada passagerare och personal, menar CWA.

FAA:s jurist sa i sitt anförande i domstolen att datorer, mobiler och surfplattor inte är farligare än de böcker som passagerarna ofta läser vid start och landning, skriver svd.se och hänvisar till Daily Mail.

Kommentarer är stängda.