Annons:

”Stor reslust trots det fina sommarvädret”

Thailand gör comeback och allt fler reser tillbaka till redan besökta platser. Destinationer i USA och storstäder är några andra av svenskarnas favoriter när Ticket sammanställer vinterns resetrender.

Trots värmeböljan i sommar så har svenskarna inte fått nog av värmen och Tickets bokningsstatistik visar på en ökning av 3 procent fler bokningar i vinter än året innan. Och nästan hälften – 44 procent av de tillfrågade i Tickets Novus-undersökning– svarade att de planerade att resa utomlands i vinter.

– Anledningen till att folk ändå reser iväg trots en fin sommar, upplever vi på Ticket beror på att folk behöver ett avbrott under vintern, att man känner att man behöver komma iväg, säger Karin Starkman Ahlstedt, press- och kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor i Norden som presenterade svenskarnas resevanor i Tickets återkommande undersökning Ticket Collection.

Italien och Australien nykomligar i årets topplistor

Gran Canaria och Spanien är, som förväntat – oslagbart när svenskarna väljer sina vinter- och vår-resor och toppar fortfarande listan över det mest bokade resemålet. Men det finns några uppstickare i Tickets bokningsstatistik. Bland annat har Sydafrika fått sig ett rejält uppsving och bokningarna till Sydafrika över jul och nyår har ökat med 90 procent.

Trots ett uppsving för Sydafrika räckte det inte för att platsa in på topp tio-listan över de mest populäraste länderna, som så många år tidigare toppas av Spanien. Nykomlingar för i år är Australien på plats nio och Italien, som hamnar på en sjunde plats.

– I Italien är det Sicilien som lockar, och skidresor i Alperna, säger Karin Starkman Ahlstedt.

En annan trend som framgår av Novus-undersökningen är att allt fler väljer att resa tillbaka till destinationer och platser de redan besökt, 70 procent svarade att de någon gång återvänt till samma resemål och Ticket menar att de ser allt fler som gärna reser tillbaka till en plats för att uppleva det på nytt, kanske med sin partner eller tillsammans sina barn. 

– Första gången åker många och prickar av alla sevärdheter, andra gången återvänder de för att kunna känna på livet som ”locals”, säger Karin Starkman Ahlstedt.

För Egypten är återhämtningen fortfarande långsam och 41 procent uppger i Novus-undersökningen att de inte ser Egypten som ett möjligt resemål.

På andra plats över de mest bokade resemålen uppdelade per land i Tickets bokningsstatistik hamnar Thailand som har gjort en come back – hit har bokningarna ökat med 20 procent efter en nedgång i fjol.

– Svenskarna älskar ju Thailand. Andra faktorer som gemensamt bidrar till ökningen är pressade priser som beror på en ökad trafik och fler avgångar, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Storstadsresor ökar

Svenskarna längtar inte bara till stränder och antalet bokningar hos Ticket till storstäder inför vintern har ökat med 8 procent. Allra helst reser svenskarna till New York, London eller Berlin, som ligger överst på listan av de populäraste storstäderna.

En komet bland just storstäderna är Istanbul, där Tickets bokningar har ökat med 70 procent jämfört med året innan vilket placerar staden på en femteplats på listan.

– Att fler väljer att åka till storstäder tror vi beror på att utbudet i storstäder är så flexibelt, man kan se mycket på kort tid och det finns något som passar alla. Att intresset har ökat för storstäder stöds också av vår Novus-undersökning där 43 procent uppger att de har varit på storstadssemester de senaste två åren, och mer än hälften uppger att de planerar att åka på storstadssemester den närmsta framtiden, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Topp 10 enligt Tickets bokningsstatistik
(Förra årets placering inom parantes)

Resmål Reguljärflyg Land
1. Gran Canaria (1) 1. Bangkok (1) 1. Spanien (1)
2. Bangkok (2) 2. New York (2) 2. Thailand (2)
3. Phuket (4) 3. London (3) 3. USA (3)
4. Teneriffa (3) 4. Miami (6) 4. Storbritannien (4)
5. New York (7) 5. Phuket (5) 5. Tyskland (6)
6. London (5) 6. Berlin (ny) 6. Mexico (5)
7. Miami (9) 7. Gran Canaria (7) 7. Italien (ny)
8. Krabi (8) 8. Krabi (10) 8. Förenade Arabemiraten (8)
9. Cancún (6) 9. Paris (4) 9. Australien (ny)
10. Berlin (ny) 10. Malaga (ny) 10. Portugal (10)

 

Fortsatt USA-frossa

Intresset för New York som ju toppar listan över de mest populäraste storstäderna, fortsätter att växa och bokningarna hit har ökat med 31 procent. För Miami har bokningarna ökat med hela 55 procent och allt fler svenskar väljer att semestra på USA:s västkust, till exempel i Los Angelses där bokningarna gått upp 17 procent.

Att bokningarna till USA har ökat härleder Ticket till en utökad trafik från bland annat SAS och nykomlingen Norwegian samt till konkurrensen mellan flygbolagen som har lett till billiga biljetter.

Viktigt med internettuppkoppling

Väl på plats är mobilen svenskens ständige följeslagare, vi använder den till att kolla vädret (34 procent av de tillfrågade), läsa nyheter (39 procent) och guider om resemålet samt för att gå in på Facebook och andra sociala medier. I Tickets Novus- undersökning svarade endast 9 procent av de tillfrågade i åldrarna 18-29 att de inte använder mobilen under resan. Bland de äldre resenärerna är mobilen dock inte lika viktig och 47 procent av de tillfrågade i åldrarna 65 och över, uppgav att de inte använder telefonen på semesterresan.

Och redan innan resan ser svensken till att gå online – Tickets undersökning visar att forum och recensioner från tidigare gäster har fått en allt större inflytande. Mer än var tredje svensk, eller 37 procent, uppger att de påverkas av recensioner från tidigare gäster vid val av hotell eller resemål.

Även för barnfamiljer, som är den grupp som har ökat mest med drygt 8 procent fler bokningar än samma period året innan, är gratis wifi och tillgång till internet en viktig faktor.

– Det är många familjer som bokar som uttryckligen frågar om gratis wifi på hotellen, barnen vill kunna komma upp på internet och kolla på filmer på paddan. I många fall är det ens ingen idé att föreslå ett hotell utan wifi, säger Michel Henrysson, resesäljarna på Tickets butik i Sollentuna och på plats vid Tickets presentation.

Fotnot: Tickets undersökning bygger dels på en Novus-undersökning med totalt 1009 respondenter mellan 18 och 79 år och dels på bokningsstatistik med bokningar av alla typer av resor gjorda fram till den 6 oktober med avresa mellan den 1 november och den 30 april 2015.

Kommentarer är stängda.