Annons:

Dödskraschen bakslag för rymdturism

Den dödliga kraschen med Virgin Galactics rymdfarkost Spaceshiptwo på fredagen kan innebära ett förödande bakslag för rymdturismen.

Den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten anlände på lördagen till Mojave i delstaten Kalifornien för att inleda en utredning av kraschen, meddelar en talesperson. Bolaget Virgin Galactics huvudägare Sir Richard Branson, som anlände samtidigt, sade att man ”ska lära sig av vad som gick fel”.

Enligt en expert som nyhetsbyrån AFP talat med kan starten av kommersiella rymdturer nu fördröjas flera år, skriver TT.

– Vi kommer knappast se några kommersiella turistturer i rymden nästa år och sannolikt inte på flera år efter det här. Det kommer absolut att försena Virgin Galactic minst två år eller mer, säger Marco Caceres, rymdforskare och chef för den Washingtonbaserade försvars- och flygorganisationen Teal Group.

Farkosten störtade under en provflygning över Kalifornien i USA. En pilot omkom och en annan skadades svårt vid olyckan. Tv-bilder visade sedan delar av den vita flygplanskroppen i Mojaveöknen några mil nordöst om Los Angeles.

Megakoncernen Virgin Group – där Virgin Galactics ingår – ägs av den brittiske miljardären Richard Branson och han har hoppats kunna erbjuda rymdturism redan nästa år. När beskedet om olyckan kom uttryckte Branson sin bestörtning men betonade samtidigt att arbetet med rymdturism kommer att fortsätta.

– Vi har alltid vetat att vägen mot rymden är extremt svår – och att alla nya transportsystem i sin begynnelse tvingas hantera dåliga dagar. Rymden är hård – men det är den värd. Vi kommer att framhärda och tillsammans gå vidare, sa Branson i ett uttalande.

Omkring 800 personer hade redan betalat eller delbetalat för att få resa med Spaceshiptwo. Rymdfärjan uppges vara byggd för att kunna stiga till uppåt elva mils avstånd från jorden, skriver TT.

Bolaget har tidigare planerat att starta med resorna redan till våren, med prislappar på uppåt en kvarts miljon dollar (drygt 1,8 miljoner kronor).

Kommentarer är stängda.