Annons:

SAS teknar nytt avtal om biobränsle

SAS har tecknat avtal med Statoil Aviation om fasta leveranser av biobränsle till Oslo flygplats.

Statoil Aviation ska leverera 2,5 miljoner liter biobränsle till Oslo flygplats, enligt ett avtal med SAS och Avinor. Det motsvarar 3 000 flygningar mellan Oslo och Bergen med 50 procent inblandning av biobränsle.

Enligt SAS gör avtalet Oslo flygplats till den första större flygplats i världen som erbjuder fasta leveranser av biobränsle. Leveranserna ska inledas från mars 2015.

– Detta är ett viktigt steg över till konkret handling på resan mot hållbart flyg, säger SAS koncernchef Rickard Gustafson i ett pressmeddelande.

SAS har minskat sina totala utsläpp av koldioxid med 13 procent sedan 2005, genom effektiviseringar i luften och på marken.

Nästa år får SAS de mest bränslesnåla flygplanen på kort- och långdistans: Airbus 330 Enhanced, Airbus 320 Neo och därefter Airbus 350.

– När vi investerar i den senaste teknologin i luften så bidrar det till att reducera de klimatpåverkande utsläppen, men om vi snabbare och mer kraftfullt vill minska flygets negativa klimatpåverkan, så är leverans av biobränsle den viktigaste biten att få på plats, säger Rickard Gustafson.

SAS förväntar sig att biobränsle snart kommer att bli konkurrenskraftigt jämfört med fossila alternativ. Men då krävs det också en heltäckande miljö- och avgiftspolitik från myndigheternas sida, som tar hänsyn till att luftfart är kollektivtrafik i en internationell hård konkurrens med små ekonomiska marginaler, hävdar SAS.

Kommentarer är stängda.