Annons:

Scandic tackade nej till Grand Hotel Oslo

Från den 1 mars är det Pandox som driver Grand Hotel Oslo. Tidigare drevs det av Rica, men Scandic tackade nej till att driva det klassiska hotellet vidare.

I förra veckan meddelade Pandox att man bildat ett driftbolag, Pandox Operations, där man lägger driften av alla sina hotell. Pandox, som från början var ett fastighetsbolag specialiserat på hotellfastigheter, har genom åren börjat driva allt fler hotell i egen regi och driver i dagsläget 16 hotell.

Men med Grand Hotel Oslo kommer Pandox Operations driva 17 hotell, från och med den 1 mars nästa år. Fastigheten ägs av Eiendomsspar, som också äger halva Pandox. De senaste 20 åren är det Rica som har drivit Grand Hotel Oslo, dock inte under varumärket Rica utan som ett fristående hotell.

När Scandic köpte Rica tidigare år var budskapet att alla hotellen skulle konverteras till Scandic, men nu blir det inte så. Norska Dagens Næringsliv publicerade häromdagen en artikel där man får bilden av att det var Eiendomsspar och dess vd Christian Ringnes som mer eller mindre kastade ut Scandic från Grand Hotel Oslo.

– Scandic ska ut. Det är inte det att jag har något emot Scandic. Men Scandic och Grand Hotel hör bara inte ihop. Jag kände helt enkelt att Scandic inte kunde leverera det Grand förtjänar, säger Christian Ringnes enligt Dagens Næringsliv.

Den bilden dementeras helt av Svein Arild Steen-Mevold, vd för Scandic i Norge.

– Vi utvärderade hotellet och kom fram till att det har möjlighet att vara ett av tre eller fyra femstjärniga hotell i Norden, med ikonkaraktär. Vi såg två möjligheter: antingen fortsätta driva det som ett Grand, eller att överlåta hotellet. Vi beslutade oss för att lämna hotellet och det gjorde vi i dialog med Eiendomsspar, så att de hade möjlighet att hitta en operatör, säger Svein Arild Steen-Mevold till Travel News.

Han lyfter fram att femstjärnigt ikonhotell inte är Scandics segment.

– Och att göra Grand Hotel Oslo till ett Scandic var inte alternativ varken för oss eller för fastighetsägaren.

Svein Arild Steen-Mevold betonar att Scandic och Eiendomsspar är helt överens om detta.

– Läser man intervjun med Christian kan det se ut som att initiativet kom från Eiendomsspar, men det är fel. Vi gick till honom och sa att vi inte ville förlänga kontraktet, utan att det var bättre om Grand fick vara Grand med en annan operatör. Det är jag helt säker på att Christian kommer att bekräfta. Scandic är ju Pandox och Eiendomsspars störste kund i Norden, så vi har ett mycket bra samarbete.

Travel News har sökt Christian Ringnes utan framgång.

Fakta
Grand Hotel Oslo ligger på paradgatan Karl Johan i centrala Oslo. Det invigdes 1874 och har 292 rum, inklusive 54 sviter, en stor konferensavdelning och ett exklusivt spa

Kommentarer är stängda.