Annons:

Domstol säger ja till Arlandas inflygningar

Stockholm Arlanda Airport får nytt miljötillstånd, det blev klart efter en dom idag från Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt. Det innebär att dagens inflygningar i högtrafik till bana tre kan fortsätta även efter den 1 januari 2018.

Dagens dom går emot domen från mark- och miljödomstolen för ett år sedan. Enligt den förra domen var inflygningarna tvungna att ske i en kurva och inte rakt över Upplands Väsby, av bullerskäl.

Förbudet mot raka inflygningar upphävs nu. Men det ersätts med ett villkor som innebär att inflygningar som undviker Upplands Väsby ska användas när det är möjligt med hänsyn till flygplatsens kapacitet, regelverket för flygtrafiktjänsten, flygsäkerhetsskäl och väderleksförhållanden.

Swedavia planerar nu att investera 13 miljarder kronor för att uppgradera Arlanda i linje med en förväntad ökning av resenärer.

– Dagens besked gör det möjligt att möta den efterfrågan som finns redan idag. Samtidigt är kraven på oss att vara fortsatt ledande i miljöarbetet väldigt tydliga varför det nu är tillfälle att blicka framåt och på ett ansvarsfullt sätt utveckla flygplatsen i linje med Sveriges behov, säger Arlandas flygplatsdirektör Kjell-Åke Westin i ett pressmeddelande.

Men domen innebär en del smolk i glädjebägaren för Arlanda. Mark- och miljööverdomstolen slår fast att bullernivån 65 dB(A) ska gälla. Swedavia anser att domstolen därmed frångår samhällets riktvärde på 70 dB(A), vilket skulle kunna påverka flygplatsens kapacitet negativt.

Arlanda har nu i två steg blivit av med två hinder för den fortsatta utvecklingen – koldioxidbubblan som innebar att utsläpp från trafik till och från flyget räknades in i flygplatsens utsläpp och förbudet att flyga rakt över Upplands Väsby efter 2018.

Kommentarer är stängda.