Annons:

Svårsåld superjumbo i fara

Franska Airbus flaggar för att man kan komma att lägga ned nya modellen A380 redan 2018. Orsak: ett svalnande intresse bland flygbolagen.

Airbus uppger för första gången att företaget kan ha överskattat marknaden för sin dubbeldäckarmodell, superjumbon A380. Under 2014, det sjunde året sedan lanseringen, har inte en enda ny order kommit in, skriver di.se och hänvisar till nyhetsbyrån Bloomberg.

Redan kontrakterade leveranser kommer att täcka kostnaderna för A380 under de tre närmaste åren, men för 2018 ser det värre ut, uppger Airbus finanschef Harald Wilhelm för Bloomberg.

2018 är alternativen för Airbus att antingen erbjuda planet i en billigare version, eller lägga ned produktionen av modellen, enligt finanschefen.

Med en utvecklingskostnad på motsvarande 190 miljarder kronor hotar A380 att bli en dyr felsatsning. Modellen har varit populär bland flygresenärer, men svårsåld till flygbolag som föredrar mindre och mer bränslesnåla plan som dessutom kan användas på mindre flygplatser, skriver Bloomberg.

Bolaget Emirates har förvärvat 140 stycken A380-plan och är därmed största köparen hittills.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024