Annons:

”Apjesus” – en välsignelse för turistnäringen

Den antika Jesusfresken som förstördes genom en amatörrestaurering lockar turister till den spanska staden Borja som aldrig förr. Nu hyllas det lyckade misstaget med en opera, skriver svd.se.

Minns du den 83-åriga änkan i den spanska som år 2012 beslutade sig för att restaurera den nästan 100 år gamla kyrkväggmålningen Ecce homo föreställandes Jesus? Säkert är i alla fall att man minns hennes initiativ i småstaden Borja där världsnyheten utspelades. Kvinnans arbete slutade nämligen i en smärre katastrof. Fresken, som aldrig blev sig lik igen fick öknamnet Ecce home, Apjesus och kvinnan hånades och fördömdes inte bara i den egna hembyn utan i hela världen.

Allt detta ledde till en stor turistström som gav staden och dess 5 000 invånare ett rejält klirr i kassan och i stället för att sörja sitt förlorade kulturminne hyllar nu byn 83-åringen och hennes verk som motorn bakom stadens återuppståndelse, skriver svd.se och hänvisar till New York Times.

Förutom att kvinnan årligen firas den 25 augusti, årsdagen för hennes ingrepp på fresken, skrivs nu en opera om hur Apjesus blåste liv i Borja.

– För mig är det här en berättelse om tro. Hur det här fick fart på turismen är ett mirakel, säger Andrew Flack, författaren till operans libretto, till New York Times.

Kommentarer är stängda.