Annons:

Tripadvisor hotas av miljonböter för missledande recensioner

Italiens konkurrensverk bötfäller resesajten Tripadvisor efter klagomål från italienska hotellägare.

Domen från tillsynsmyndigheten ålägger resesajten att betala 500 000 euro, nästan fem miljoner kronor i böter. Beslutet kommer efter en sju månaders lång utredning för att se huruvida Tripadvisor vidtar tillräckliga åtgärder för att undvika att falska recensioner publiceras på deras sida samtidigt som man framställer dem som uppriktiga recensioner. Det skriver The Telegraph.

Så är inte fallet enligt konkurrensverket som menar att sajten måste sluta med att ”publicera vilseledande information om källorna till recensionerna”.

Tripadvisor har nu 90 dagar på sig att svara på anklagelserna och har sagt att de kommer att överklaga beslutet.  

– Våra system och rutiner är extremt effektiva i att skydda konsumenterna från den lilla minoriteten av människor som försöker lura vårt system, säger man i ett uttalande.

Beslutet välkomnades av den italienska branschorganisationen för hotellägare, Federalberghi. 

– Vi är nöjda med beslutet som går i rätt riktning och erbjuder ett bättre skydd för konsumenter och företag, säger Alessandro Nicara, generaldirektör förbranschorganisationen, enligt Dagens Nyheter.

Det här är inte första gången som Tripadvisor får kritik för falska recensioner. 2010 lyckades The Telegraph reseredaktion skapa ett falskt hotell på sidan. Efter att redaktionen skrivit lysande recensioner om hotellet hamnade det på topplistan över Londons 70 bästa pensionat innan bluffen upptäcktes tio dagar senare och hotellet togs bort. 

Kommentarer är stängda.