Annons:

Här får du minst och mest för semesterkassan

Undvik USA och satsa på Europa. Det är årets resetips om du vill få ut mesta möjliga av semesterkassan.

Det är den allt svagare kronan som gräver allt djupare hål i svenskarnas semesterkassa. Dollarn har stärkts ordentligt under det gångna året och även andra populära turistvalutor – thailändska baht, turkiska lira och brittiska pund- är betydligt dyrare i dag än för ett år sedan, skriver TT.

Men kronans försvagning under 2014 har inte belastat hushållen särskilt mycket eftersom inflationen ändå är låg, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

– Inflationen blir lite högre under 2015 än vad den var under det gångna året. Men det får ändå ganska små effekter, framför allt med tanke på att oljepriset har fallit, säger Torbjörn Isaksson till TT.

Samtidigt går den amerikanska ekonomin allt starkare och mycket talar för att den amerikanska centralbanken efter sex år med nära nollränta kommer att höja styrräntan under det kommande året, vilket kan stärka på dollarns ytterligare.

– Det är ganska stor kontrast mot många andra centralbanker, till exempel ECB som är i startblocken för ännu fler stimulansåtgärder. Det är svårt att göra prognoser för valutakurser, men med den brasklappen finns det skäl att tro att förstärkningen av dollarn fortsätter, säger Torbjörn Isaksson.

En dyrare dollar betyder dyrare resor till USA, men behöver inte slå igenom i någon större omfattning för priserna på konsumtionsvaror. Det låga oljepriset ger till exempel billigare transporter

Vill man få semesterkassan att räcka längre kan det vara värt att rikta blicken mot Europa.

– Jag tror att kronan kommer att stärkas mot euron under året, säger Torbjörn Isaksson till TT.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024