Annons:

Ett av tio tåg försenat 2014

Var tionde tåg var försenat mer än fem minuter i fjol. Särskilt sommaren var usel för tågpunktligheten. Men trenden är ändå positiv, rapporterar TT.

Sommaren omgärdades av flera problem för SJ. Höga temperaturer i juli och augusti orsakade flera spårfel där hastigheterna fick sänkas. Den stora branden  i Västmanland drabbade tågen och det blev dessutom problem när tågpersonal i södra Sverige strejkade i början av sommaren.

Men trots sommarens problem visar Trafikverkets senaste statistik över punktligheten för hela 2014 att 90,3 procent av persontågen höll tidtabellen eller var högst fem minuter sena, vilket är en knapp förbättring jämfört med 2013 när 90,2 procent av tågen var i tid.

I statistiken ingår tåg som blir akut inställda, men inte de som ställs in med minst 24 timmars varsel.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) är inte nöjd.

– Punktligheten på järnvägen är ett stort problem. Vi förväntar oss med all rätt i ett modernt samhälle att transporter ska vara säkra, pålitliga och effektiva, säger hon.

Trafikverket konstaterar dock att den långsiktiga trenden är uppåtgående.

För godstrafiken är punktligheten sämre. I fjol kom 78,1 procent av godstågen i tid med fem minuters marginal. Det är en försämring jämfört med 2013 då 80 procent var punktliga, säger hon till TT.

Trafikverket konstaterar dock att den långsiktiga trenden är uppåtgående.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024