Annons:

Flygskatt ska bekosta höghastighetståg

Höghastighetståg mellan Stockholm Göteborg och Malmö är prioriterat för infrastrukturminister Anna Johansson. För att klara finansieringen kan hon tänka sig att införa flygskatt, skriver TT.

Igår talade infrastrukturminister Anna Johansson (S) på Transportforum i Linköping. Hon sa att det enskilt viktigaste infrastrukturprojektet just nu är en ny järnväg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö.

– För att korta resvägen men också för att avlasta de gamla stambanorna så att annan trafik kan fungera bättre, sa Anna Johansson enligt TT.

Till det, och till underhåll av den befintliga järnvägen, krävs pengar. De borgerliga partierna vill också se höghastighetståg och det pågår förhandlingar mellan lokala och regionala parter. Anna Johansson hoppas att medfinansiering från kommuner och företag kan vara ett sätt att komma närmare höghastighetståg. Men hon kan också tänka sig en flygskatt. Bland annat för att göra det mer attraktivt att välja tåget som är bättre för miljön

– Det är ett stort investeringsbehov samtidigt som vi har ett ansträngt finansiellt läge. Då är det rimligt att titta på flera möjligheter till finansiering, sa Anna Johansson.

När en flygskatt skulle kunna införas vet hon inte.

Regeringen gav på torsdagen Statens väg- och transportforskningsinstitut i uppdrag att ta reda på olika trafikslags kostnader. Syftet är att se om skatter och avgifter för infrastruktur kan utformas effektivare.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024