Annons:

Ryanair struntar helt i fack

Ryanair drar igång trafik från Kastrup i mars. Men de första linjerna kan bli strejkdrabbade med en gång eftersom flygbolaget är på kollisionskurs med facken i Danmark, skriver di.se.

Den 26 mars ska Ryanair enligt besked från i höstas dra igång trafik från Kastrup. 13 nya linjer är planerade, bland annat till London, Warszawa och Milano.

Men redan nu har det irländska flygbolaget hamnat i konflikt med det danska flygfacket FPU, Flyvebranschens Personale Union, skriver di.se. Konflikten består helt enkelt i att Ryanair vägrar tala med facket.

FPU uppger att man redan i höstas kontaktade Ryanair för att förhandla löner och arbetsvillkor för den kabinpersonal och de piloter som ska ha sin bas på Kastrup, en invit som skriftligen avvisades av Ryanair i måndags.

Flygbolaget meddelade att det inte förhandlar med tredjepart och konkurrerande flygbolags fackföreningar utan vill förhandla fram kollektivavtal direkt med sina piloter och sin kabinpersonal.

FPU är med i danska LO som har varslat om sympatiåtgärder om inte en dialog upprättas.

– Om Ryanair avvisar dialogen väljer de dessvärre också konflikten. Vi förväntar oss att bolaget respekterar det sätt vi samarbetar på i Danmark, säger Thilde Waast, ordförande i FPU till di.se.

Vid en presskonferens i Köpenhamn igår torsdag aviserade Ryanair ytterligare linjer från Kastrup, bland annat till Bryssel, Rom, Madrid och Stockholm/Skavsta. De två sistnämnda får dagliga avgångar.

Kommentarer är stängda.