Annons:

Miljardförlust för Norwegian

2014 blev ett riktigt tungt år för Norwegian, som gjorde miljardförlust.

Efter sju goda år för Norwegian, där lågkostnadsbolaget visat vinst, drabbades Norwegian av en miljardsmäll förra året. Förlusten före skatt blev 1,2 miljarder norska kronor jämfört med 322 miljoner norska kronor för 2013.

Det fjärde kvartalet blev en riktig rysare för Norwegian. Underskottet på 958 miljoner rkonor beror enligt flygbolaget till stor del på bränsäkring, hedging, för 2014 och en svag norska krona. Dessutom har förra årets problem med långlinjerna och deras nya Dreamlinerplan kostat bolaget 265 miljoner kronor. Det omfattar inhyrningskostander, extra bränsla samt kostander för hotell, mat och dryck för försenade passagerare. Strejk hos kabinanställda och försenat godkännande att få flyga i USA kostade tillsammans mer än 200 miljoner kronor.

–        Det finns ingen anledning att dölja det faktum att 2014 var ett svart år för Norwegian. Men vi ser ljuspunkter i början på 2015. Vi märker att vår tillväxtstrategi ger resultat i form av ett starkare fotfäste internationellt, säger vd Björn Kjos i en presskommentar.

Norwegian räknar med att få en positiv effekt av det låga oljepriset redan under första kvartalet i år. Men Kjos förvarnar också att kostnaderna måste ned ytterligare för att klara konkurrensen.

Norwegians omsättning ökade med 25 procent till 19,5 miljarder norska kronor. Kapaciteten, ASK, ökade med 25 procent. Totalt reste 24 miljoner passagerare med bolaget, en ökning med 16 procent.

Kommentarer är stängda.