Annons:

Flyktingvågen lyft för glesbygdshotell

Hotell och mötesanläggningar på landsbygden har på många håll haft det tufft. Men den stora efterfrågan av boende för flyktingar ger en hjälp, visar en genomgång av Sveriges Radios Ekot.

Organisationen Svenska Möten varnar sedan en tid för att utvecklingen för konferensanläggningar på landsbygden inte är hållbar i längden, och utslagning kan bli verklighet för många.

Ett alternativ har blivit att omvandla konferensanläggningar till asylboenden. Mest känd för det är kanske entreprenören och skivbolagsdirektören Bert Karlsson, vars bolag Jokarjo har vuxit kraftigt.

Sveriges Radios Ekot har gjort en genomgång som visar att Migrationsverket har upphandlat 19 000 boendeplatser för asylsökande på bland annat hotell, vandrarhem, stugbyar och konferensanläggningar. Det hyllar Visitas vd Eva Östling.

– Det blir en win-win situation. Vi har någonstans att bo att erbjuda, och våra medlemmar kan hjälpa till och fylla tomrum under vissa delar av året, säger Eva Östling till Ekot.

Enligt Bert Karlsson finns det förutsättningar att få bra lönsamhet i att driva asylboenden på uppdrag av Migrationsverket.

– Om du får en längre period är det klart det är det, har han tidigare sagt till Besöksliv.

Kommentarer är stängda.