Annons:

Metervis med snö – Skistar spränger laviner

Det är över 2 meter snö på många håll i Sälenfjällen. Det har fått Skistar att spränga laviner i förebyggande syfte.

Under januari och februari har det snöat en hel del i Sälenfjällen, och nu uppgår snödjupet till 225 cm på sina håll. Nu har faran för laviner höjts till 3 på en 5-gradig skala. Det innebär betydande lavinrisker, att mänskligt utlösta laviner är sannolika och spontana laviner är möjliga. 

Rekommendationen från Svenska Liftanläggningars Organisation är att vara mycket försiktig i lavinterräng. Bedömning gäller för områden som går att nå genom att glida från en öppen lift och tillbaka till en öppen lift eller nedfart. 

Skistars pistörer har sprängt bort en del överhängande snö i lavinterrängen utanför skidbackarna för att skapa en trygg miljö även utanför pistat område.

– Fjällen just nu är ett riktigt vinterlandskap med mycket snö i terrängen men det är viktigt att vara medveten om riskerna när man vistas utanför skidområdena. Lavinvarningen gäller för offpistområden som kan nås från liften. Därför bör man vara extra noga med att följa skyltar och anvisningar eller fråga våra kunniga pistörer om man känner sig osäker, säger Jonas Bauer, destinationschef för Skistar i Sälen, i ett pressmeddelande.

Kommentarer är stängda.