Annons:

”Beskatta flygresor och nötkött”

Utsläppen från svenskarnas flygande har fördubblats de senaste 20 åren. Det skriver 14 miljö- och energiforskare på DN Debatt idag, som också tar upp utsläppen från vår konsumtion av nötkött. De vill se ekonomiska styrmedel.

Svenskarnas globala utsläpp från köttkonsumtion och flygresor motsvarar hälften av de totala utsläppen på hemmaplan, skriver forskarna på DN Debatt. Deras rapport ”Hållbara konsumtionsmönster” publiceras idag av Naturvårdsverket.

De anser att det finns goda möjligheter att på teknisk väg minska klimatbelastningen från varukonsumtionen. Men de anger två områden där de inte tror att den tekniska utvecklingen räcker: mat och flygresor.

Utsläppen från svenskarnas flygande har fördubblats de senaste 20 åren och är i dag i samma storleksordning som utsläppen från personbilarna.

”Inför framtiden bedömer branschen själv att effektivare flygplan, högre beläggning och så vidare kan minska utsläppen per personkilometer med runt en procent per år, vilket kan jämföras med att svenskarnas flygande ökar med cirka fyra procent per år”, skriver forskarna.

Att utsläppen från flyg och mat ökar beror på att de sektorerna är exkluderade från koldioxidskatt: ”Flyget är med i EU:s handelssystem med utsläppsrätter, men detta har ingen nämnvärd effekt på utsläppen”, hävdar de.

Artikelförfattarna vill därför införa styrmedel som begränsar utsläppen för mat och flyg.

”Att stoppa huvudet i sanden för att slippa se behovet av kraftfulla åtgärder på dessa områden är inget rimligt alternativ för vare sig politiker eller medborgare.”

Kommentarer är stängda.