Annons:

Strejken mot Norwegian har startat

I lördags morse togs 70 av Norwegians piloter ut i strejk efter att medlingen brutit samman, men strejken kan utökas kraftigt. Norwegians mål är att helgens flygningar ska genomföras.

Strejken gäller Norwegians dotterbolag Norwegian Air Norway, NAN. Den utbröt i lördags morse efter att medlingen mellan NAN och fackföreningen Parat/Norweigan Pilot Union, NPU, brutit samman.

Konflikten gäller bara det skandinaviska dotterbolaget NAN. Långlinjerna till USA och Asien går som vanligt. Norwegians baser i England, Finland och Spanien är inte heller direkt berörda, uppger Norwegian.

70 piloter är nu uttagna i strejk till och med tisdag. Men från och med onsdag kan samtliga skandinaviska piloter tas ut i strejk

Halvor Vatnar, ledare för piloterna i Norwegian, att de varit villiga att diskutera försäkringar, pensioner och arbetstid, men att det inte hjälpt.

– Bolaget är bara intresserat av att organisera sig bort från sina skyldigheter, säger Halvor Vatnar i ett pressmeddelande.

Fackförbundet Parats ledare Hans-Erik Skjæggerud anser att Norwegians brist på samarbetsvilja undergräver den norska modellen.

– Vi har stor respekt för effektiv och rationell drift, men det är omöjligt att acceptera att bolaget ska diktera och skapa egna regler som i praktiken gör att de organiserar sig bort från grundläggande spelregler i både norskt arbetsliv och internationell luftfart, säger Hans-Erik Skjæggerud i pressmeddelandet.

Norwegian uppger att man föreslagit kostnadsbesparingar, något man anser är helt nödvändigt för att säkra jobben i framtiden. Enligt Norwegian kräver NPU, kollektivavtal med företag inom Norwegiankoncernen där de inte är anställda samt att det norska kollektivavtalet även ska gälla utanför Norge.

– Vi beklagar verkligen den osäkerhet som nu skapas bland våra resenärer. Vårt mål har hela tiden varit att undvika strejk och få en lösning och lugn i företaget. Nu ska vi göra det vi kan för att ta hand om berörda passagerare på bästa möjliga sätt, säger Norwegians vd Björn Kjos i ett pressmeddelande.

Norwegian uppmanar passagerare att hålla sig uppdaterade på vad som gäller för olika avgångar via sidan Är flyget i tid. I skrivande stund verkar trafiken flyta på bra.

Vid inställda flyg får passagerarna biljetten återbetald.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024