Annons:

”Cimber-bluff” får den vilda SAS-strejken att fortsätta

Det danska facket CAU har tappat kontrollen över sina medlemmar. Ledningen har uppmanat medlemmarna att återgå till arbetet, men de vägrar. Facket kallar SAS strategi för ”Cimber-bluffen”.

Igår ställde SAS in minst 70 flyg till och från Köpenhamn, enligt Svenska Dagbladet.

Under söndagen tvingas SAS tvingas ställa in närmare 50 avgångar och landningar från och till Kastrup, skriver check-in.dk.

Orsaken är att medlemmarna i det danska kabinfacket CAU strejkar vilt, utan stöd från ledningen i CAU.

– Jag har tydligt sagt till medlemmarna att de ska återuppta arbetet. Men de har lika tydligt svarat att det gör de inte förrän CAU har ett avtal med Cimber, säger CAU:s vice ordförande Jean Pierre Schomburg i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att SAS förra året köpte flygbolaget Cimber och att 147 av SAS danska kabinanställda ska anställas där i stället. SAS har uppgett att personalen ska få samma villkor i Cimber som i SAS. CAU ger en annan vinkel på det.

– Genom Cimber-bluffen fråntar SAS våra medlemmar rätten att välja vilken fackförening som i framtiden ska förhandla för dem. Det accepterar de inte. Och när de genom flytten riskerar lägre lön, längre arbetstid och mindre semester säger de alltså ifrån, säger Jean Pierre Schomburg i pressmeddelandet.

Han anser att SAS strategi riskerar att förstöra den danska modellen.

– Om SAS lyckas med Cimber-bluffen är det en bomb för den danska arbetsmarknadsmodellen. Då kan alla arbetsgivare köpa eller bilda ett dotterbolag med billigare avtal, och med omedelbar verkan flytta över all personal. Voila, så har arbetsgivaren i ett slag reducerat personalkostnaderna utan ”besvärliga” förhandlingar med löntagarna, hävdar Jean Pierre Schomburg i pressmeddelandet.

Enligt check-in.dk har SAS bett den danska Arbetsdomstolen att snabbehandla strejken.

Kommentarer är stängda.