Annons:

Så reser svenskarna i sommar

Ett ökat resande i sommar och ett allt större intresse för storstadsresor. Det är några slutsatser i Resias senaste trendbarometer.

Den sammanlagda konsumtionen av semesterresor ökar med 7 procent i sommar jämfört med i fjol. Flest svenskar väljer en sol- och badresa, men det är resor till storstäder och kryssningar som ökar snabbast, enligt Resias Resiabarometer som tagits fram i samarbete med TNS-Sifo.

Sommarens uppstickarland är Italien, medan Spanien, Turkiet och Grekland fortfarande lockar till sig flest svenskar.

En ny trend är att leva som hemma under semestern. Boende och middagar hemma hos privatpersoner är något som allt fler svenskar är nyfikna på att testa, enligt rapporten.

Fyra restrender i sommar:

– Kryssning nya chartern. Svenskarnas intresse för kryssningar fortsätter att öka. Den här sommaren har försäljningen av kryssningar ökat med drygt 30 procent jämfört med samma period förra året. Det är främst kryssningar i Medelhavet som lockar.

– Hållbart resande. All fler svenskar tar hänsyn till hållbarhetsaspekten när de väljer resa. 25 procent av svenskarna säger att de i första hand väljer en resa där de tror att lokalbefolkningen och det lokala näringslivet får ta del av vinsten från turismen.

– Storstadssommar. Storstadsresorna ökar den här sommaren, medan charterresorna ligger kvar på samma nivåer som förra året. New York, London och San Fransisco lockar mest.

– Alla vägar bär till Rom. Sommarens uppstickare och trendigaste resmål är utan tvekan Italien. Landet hamnar utanför sommarens topp fem, men klättrar snabbt uppåt.

Mest bokat i sommar:

Sol och bad
1. Mallorca
2. Antalya
3. Kreta
4. Rhodos
5. Cypern
6. Split
7. Kos
8. Samos
9. Alghero
10. Bodrum

Storstad
1. New York
2. London
3. San Fransisco
4. Barcelona
5. Rom
6. Miami
7. Paris
8. Los Angeles
9. Orlando
10. Ankara

Länder
1. Spanien
2. Turkiet
3. Grekland
4. USA
5. Kroatien

Källa: Resia

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024