Annons:

CWT stänger Malmökontoret

Affärsresebyrån Carlson Wagonlit stänger sitt Malmökontor, där cirka tio personer arbetar.

Orsaken är en konstant prispress på marknaden, ett tapp av några företagskunder inom offentlig sektor i kombination med att andelen affärsresenärer som bokar via CWT: självbokningssystem ökar kraftigt.

– Vi kom till ett läge där det inte är försvarbart att ha kvar Malmökontoret. Det är jättetråkigt för de anställda, men det är en logisk utveckling utifrån hur marknaden utvecklas, säger Nordenchef Johan Wilson.

Malmökontoret är det minsta av CWT:s sex svenska kontor. De övriga är Stockholm, Falun, Göteborg, Gävle och Sundsvall. De tre anställda på mötes- och eventavdelningen i Malmö behåller sina jobb, men kommer att arbeta från affärsresebyråns Köpenhamnskontor.

– Det är bra att vi kan dra nytta av vår nordiska närvaro, säger Johan Wilson.

Idag bokar enligt Johan Wilson närmare 30 procent av CWT:s svenska kunder sina affärsresor online. För tre år sedan låg andelen under 20 procent.

I Svenska resebyråföreningens statistik för 2014 framgår att affärsresebyråernas försäljning ökade med 1 procent – ett trendbrott efter några tuffa år. Men Johan Wilson tror inte på någon kraftfull uppgång för affärsresandet under 2015.

– Jag tror inte på någon större förändring generellt. Utvecklingen är väldigt kundrelaterad. Vi har kunder som ökar sitt resande kraftigt, medan andra drar ner enormt mycket.

CWT ser liksom övriga affärsresebyråer även trenden där snittpriset för varje bokad affärsresa minskar, vilket gör att den totala försäljningen inte ökar i takt med antalet transaktioner. Prispressen på transaktionsarvoden i samband med reseupphandlingar kvarstår också.

– Även om företagen inte reser mindre väljer de billigare alternativ, exempelvis för sina flygresor, säger Johan Wilson.

Så ni ser inte trenden som SAS försäljningsdirektör Eyvind Roald talar om – att företag gör om sina resepolicyer och låter affärsresenärer flyga dyrare för att få bättre service och komfort?

– Jo, delvis. Företag börjar diskutera mer hur affärsresan ska fylla sitt syfte, vad som krävs i form av bekvämlighet och tidsbesparande tjänster för att affärsresenären ska kunna göra ett bra jobb – inte bara hur man ska kapa resekostnader.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024