Annons:

Avgiftstak kan slå mot kortbetalningar

I förra veckan sa Europaparlamentet ja till ett tak för avgifter mellan bankerna vid kortbetalningar. Då kan bankerna höja priserna på kortbetalningar.

Europaparlamentet röstade ja till att sätta ett tak på de så kallade mellanbanksavgifterna. Det är de avgifter som betalas mellan kortutgivande bank och inlösande bank vid kortbetalningar. Taket sattes till 0,3 procent för kreditkort och 0,2 procent för bankkort. Taket gäller inte de avgifter som den kortmottagande butiken betalar till banken.

Handeln applåderar beslutet eftersom man anser att bankerna skor sig, och även besöksnäringens branschorganisation Visita tycker att det är bra.

– Idag vet vi inte vilka mellanbanksavgifter som gäller. Beslutet kommer att ge transparens så man vet vad man har att förhålla sig till. Det öppnar också upp för konkurrens, säger Clemens Wantschura, utvecklingschef på Visita.

På kort sikt tror han inte att det kommer påverka kortmottagande företag.

– Det kan slå igenom på priset och ge lägre avgifter för kortmottagande företag, men det är inte säkert. Och bankerna är duktiga på att få in pengar. Det kan göra att andra avgifter höjs, till exempel att konsumenterna får högre avgifter för att ha ett bank- eller kreditkort.

Den risken bekräftas av Lars Rutberg, bankjurist på Svenska Bankföreningen.

– Vi är inte så förtjusta i beslutet. Bankerna kan bli tvungna att införa till exempel småköpsavgifter eller höja årsavgifterna för att ha kort, säger Lars Rutberg.

Om det även kan leda till höjda inlösenavgifter för kortmottagande företag tycker Lars Rutberg är svårare att svara på.

Enligt honom kommer de nya taken på mellanbanksavgifterna börja gälla i början av nästa år.

– Då får vi se hur marknaden reagerar.

Varken SEB Kort eller Swedbank vill kommentera Europaparlamentets beslut för Travel News.

Kommentarer är stängda.