Annons:

Piloter betalar för att få flyga

Priskrig och överskott av piloter leder till att många betalar för att få arbeta, enligt ny rapport. Nu varnar pilotfacket för att både flygsäkerheten och villkoren för piloter hotas av det växande fenomenet.

– Vi menar att det är totalt oacceptabelt och att det bör vara förbjudet i lag, säger Martin Lindgren, ordförande i Svensk pilotförening, till TT.

Arbetsformen har blivit vanligare visar en rapport som forskare vid universitetet i Gent i Belgien skrivit på uppdrag av EU-kommissionen, uppger TT.

Enligt en dom från Stockholms tingsrätt, där två piloter stämt ett bolag som inte låtit dem flyga alla timmar de betalat för, ligger priset på över 30 000 euro för 300 flygtimmar, rapporterar Kaliber i Sveriges Radio.

Enligt Martin Lindgren kan det kan vara upp till 200 sökande till en utlyst pilottjänst, vilket leder till att många nu betalar för att kunna föra in flygtimmar i sin loggbok i hopp om att få komma till intervju. Martin Lindgren anser att bolag som utnyttjar situationen driver ned villkoren för kollektivanställda piloter och påverkar konkurrensen negativt, skriver TT.

Fenomenet innebär också en flygsäkerhetsrisk eftersom du inte får den bäst lämpade kandidaten, utan den som är villig att betala för att jobba, menar Lindgren.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024