Annons:

Flyktingkatastrofen: ”EU lägger över ansvaret på flygbolagen”

De senaste dagarna har flera hundra flyktingar drunknat i Medelhavet när de försökt ta sig till Europa. I en film som nu sprids på Facebook berättar professor Hans Rosling varför.
– EU har lagt ansvaret på att avgöra vem som är flykting på personalen vid check-in-disken, säger han i videon.

Hans Rosling, professor i internationell hälsa, är känd för att med fakta beskriva hur levnadsstandarden och medellivslängden i världen höjts de senaste decennierna. Nu har han tagit sig an att förklara varför flyktingar drunknar i Medelhavet när de försöker ta sig till Europa.

”Varför går de på de här farliga båtarna? Är det för att de inte har råd att flyga”, frågar Hans Rosling i en film på Facebook.

Han säger att en enkelbiljett från Etiopien till Stockholm kostar 400 euro, och från Egypten till Rom 320 euro. Men priset för att gå på en av de här flyktingbåtarna rapporteras kosta 1 000 euro eller mer.

Så vad är det som hindrar flyktingarna från att flyga till Europa för att söka asyl, undrar den svenska professorn. Jo, de stoppas av flygbolagen att kliva ombord på flygen. Orsaken är ett EU-direktiv från 2001.

Direktivet säger att alla flygbolag, och rederier, som transporterar personer utan korrekt dokumentation måste betala alla kostnader för att skicka tillbaka personerna till sina hemländer om de inte får asyl.

”Det är det som gör att kommersiella flygbolag inte släpper ombord människor som inte har alla papper i ordning”, säger Hans Rosling.

Direktivet gör dock undantag för flyktingar som vill söka asyl med stöd av Genevekonventionen.

”Så EU har flytt ansvaret när de har lagt uppgiften att avgöra vem som är flykting till personalen vid check-in-disken. I praktiken kan ingen gå ombord på ett plan utan visum. Så det är det här EU-direktivet som är orsaken till att så många flyktingar drunknar i Medelhavet.”

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024