Annons:

Norwegian riskerar polisanmälas

Senast den 16 juni måste Norwegians Dreamlinerplan vara registrerade i Norge. Om bolaget inte byter till norsk bemanning riskerar det att polisanmälas, skriver dn.no.

Norwegians långsdistansplan Boeing 787 Dreamliner är i dagsläget registrerade på Irland, men för att få bedriva trafik till USA har de varit utlånade till dotterbolagen Norwegian Longhaul och Norwegian Air Shuttle på Irland. Flygbolaget har fått dispens för den här lösningen till den 16 juni, därefter måste planen registreras i Norge. Detta sätter åter fokus på bemanningen ombord, skriver dn.no.

Norwegian vill fortsätta att använda sig av inhyrt manskap från Thailand, USA och Storbritannien.
– Vi har inga planer på att säga upp vår Bangkok-crew, säger flygbolagets kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik till dn.no.

Norska pilotfacket menar dock att bemanning från andra kontinenter strider mot norsk lag när flygplanen blir registrerade i Norge.

Utlendingsdirektoratet (UDI) säger att man ska undersöka om kravet på arbets- och uppehållstillstånd följs. Huvudregeln är att alla norskregistrerade flyg ska ha bemanning från EU/EES-området.
– Om UDI upptäcker något som kan vara straffbart kontaktar vi polisen, säger Jonas Folmo på UDI.

Norwegian reagerar starkt på att bolaget kan bli anmält.
– Om Norwegian som enda flygbolag blir utsatt för polisförföljelse på Gardermoen beroende på att flygplanen har ett norskt registreringsnummer, så är det en politisk signal långt utöver UDI:s mandat, säger Anne-Sissel Skånvik.

Kommentarer är stängda.