Annons:

Boom för kvittolöst resande

De svenska affärsresebyråerna sparade 30 miljoner kronor förra året tack vare ökat kvittolöst resande genom Travel Clearings digitala betalningsplattform.

Det är den kraftigt ökande användningen av e-fakturor och e-vouchrar för hotell, marktransport och hyrbilar som effektiviserat de administrativa processerna hos affärsresebyråerna. Det visar beräkningar från Staffan Brödjegård på Travel Clearing, pionjären bakom den elektroniska vouchern som nyligen firade 10-årsjubileum på den svenska affärsmarknaden.

– Vi växer så det knakar. Vårt system hanterar nu 40 000 hotellnätter och 65 000 marktransporttransaktioner per månad – och vi ökar med 30 procent år från år. Det fina är att det förenklar och sparar tid och pengar för alla involverade i reseprocessen: kundföretaget, leverantören, betalkortsföretaget och resebyrån. Och resenären slipper att samla på hotell- och taxikvitton, säger Staffan Brödjegård.

Inom den offentliga sektorn där affärsresenärer sedan ”Tobleroneaffären” inte använder betalkort på affärsresor har behovet att förenkla reseprocesserna varit stora. Brödjegård berättar om Försvarsmakten som hade en hel avdelning som tog emot och hanterade 40 000 hotellfakturor om året. Numera är 63 procent av alla större offentliga myndigheter anslutna till Travel Clearings system, vilket även sparar pengar för affärsresebyråerna som har dessa myndigheter som kunder. De flesta större och medelstora svenska affärsresebyråerna använder idag systemet för sina kunder. Trenden som NTC ser är att den stora tillväxten nu sker i den privata sektorn.

– 2012 stod de offentliga myndigheterna för 75 procent av transaktionerna. Nu är deras andel nere på 58 procent, säger Staffan Brödjegård.

För att få till det kvittolösa resandet är det många system och aktörer som måste samordnas, och där den digitala plattformen är ”spindeln i nätet”. Och det var mycket uppförsbacke de första åren att få betalkortsföretag, affärsresebyråer och kundföretaget att inse fördelarna och besparingspotentialen. Ett genombrott kom när Försvarsmakten flyttade sina hotellbokningar från Hotelzon till Amadeus, en strategisk distributionskanal till resebyråerna.

Sedan augusti förra året kan alla internationella hotell som bokas genom Amadeus hanteras kvittolöst och med de svenska framgångarna i ryggen lanseras nu konceptet även på den norska och finska marknaden.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024