Annons:

Etraveli förbättrar resultatet

Etraveli, Nordens största onlineresebyrå, fortsätter att växa kraftigt och förbättrade sitt resultat för årets första tre månader. Förklaringen: Mer analytisk och datadriven prissättning och den internationella expansionen.

– Jag är jättestolt och nöjd över tillväxten och ett bra resultat. Men det finns fortfarande stor potential att växa lönsamt ute i Europa, säger vd Mathias Hedlund.

Etravelis nettointäkter ökade med 18,5 procent, från 135 till 160 miljoner kronor. EBITDA-resultatet (resultat före amorteringar, avskrivningar och skatt) ökade från 28,1 miljoner till 45,5 miljoner kronor, vilket ger en EBITDA-vinstmarginal på 28 procent. Rörelseresultatet ökade från 9 till 26 miljoner kronor.

– Vi är nog den mest lönsamma onlineresebyrån i Europa. Den internationella expansionen är en förklaring till vår tillväxt och ökade lönsamhet. Vid samma period förra året hade vi inte inlett den. I dag ligger en tredjedel av försäljningen utanför Norden, säger Mathias Hedlund.

Han lyfter också fram att Etraveli börjat arbeta mer analytiskt och datadrivet när det gäller det mesta, inte minst vad gäller prissättningen i metasökmotorer, som är väldigt viktig för att driva trafik till sajterna. Det har lett till mer lönsamma transaktioner. I Norden har tillväxten varit extra stark i Sverige.

– Vi växer mer än vi tror marknaden gör. Men vi har inte gjort någon särskild satsning i Sverige, vi gör ungefär samma saker i alla länder, men just nu svarar den svenska marknaden bra.

Utanför Norden är Europas tre största resemarknader Storbritannien, Frankrike och Tyskland Etravelis största marknader. Mathias Hedlund vill inte berätta hur stor marknadsandel bolaget skaffat sig i de olika länderna. I Storbritannien är marknadsandelen ”någon enstaka procent” enligt Hedlund. 

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024