Annons:

Turismen i Sverige slår rekord

Sommarturismen i Sverige kommer att sätta rekord. Det spår Björn Arnek, branschekonom på organisationen Visita.

Björn Arnek räknar med att antalet gästnätter på hotell ökar med 5 procent sommaren 2015. Den svaga kronan hjälper till.

– Det finns ett tydligt samband mellan den svagare kronan och ökad turism i Sverige. Fler kommer hit från utlandet och fler svenskar väljer att semestra hemma, säger Björn Arnek på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita till svd.se.

Det är till stor del ökat välstånd, i Sverige och inte minst i tillväxtländerna, som står bakom ökat resande. Antalet nätter som exempelvis indier betalade för i Sverige ökade med nästan 25 procent mellan 2013 och 2014. Alla utomeuropeiska besökare tillsammans ökade antalet gästnätter i Sverige med drygt 22 procent.

Under 2013 omsatte turismen i Sverige 284 miljarder kronor, en ökning med 89 procent sedan år 2000. Svenskar står för betydligt mer än hälften av omsättningen.

Stockholm står i en klass för sig, där gav övernattningar på hotell, vandrarhem och campingplatser intäkter på sammanlagt nästan 2 miljarder kronor under 2014. Västra Götaland kom tvåa med ungefär halva den summan.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024