Annons:

Malmö Aviations passagerare betalar för förnybart bränsle

Malmö Aviation gjorde i går sin första flygning med biobränsle. I höst ska passagerare kunna betala extra för att flygresan görs på biobränsle och på sikt ska bolagets samtliga flyg bli fossilfria.

I går tisdag gjorde Malmö Aviation och Sverigeflyg sin premiärflygning med biobränsle. Premiärturen, som gick mellan Bromma och Visby, var också starten på ett nytt koncept där resenärer ska kunna välja att flyga på biobränsle, skriver bolaget.

– Det är viktigt att vi kommer igång med att flyga på biobränsle. Dels för att visa marknaden att efterfrågan finns och dels för att visa att flyget kommer kunna minska sina klimatavtryck betydligt mer än vad t.ex. en flygskatt skulle kunna bidra med, säger Anders Ehrling, vd och koncernchef för Braathens Aviation, i ett pressmeddelande. 

En flygbiljett för en flygning på biobränsle kommer att kosta mellan 100 och 200 kronor extra. 75 procent ska gå till Fly Green Fund en fond som samlar bränsletillverkare och flygbolag för att utveckla en marknad för förnybart flygbränsle. Den övriga delen ska gå till forskning och utveckling och på sikt hoppas Malmö Aviation att biobränslet ska kunna tillverkas på svensk eller åtminstone nordisk råvara som skogsspill, skriver svd.se. I dag görs biobränslet på använd frityrolja.

De första biobränsle-biljetterna kommer att gå att köpa för flygresor mellan Stockholm och Visby i samband med politikerveckan i Almedalen. Passagerarna betalar för en andel av den totala förbrukningen, och inte för att just den specifika resan går på biobränsle.

Kommentarer är stängda.