Annons:

Rekordbeläggning – men hotellpriserna står still

De svenska hotellens beläggning ligger på rekordnivå, men priserna följer inte med upp. Det får Visitas branschekonom Björn Arnek att höja ett varningens finger.

På tidningen Fastighetsvärldens seminarium om hotellfastigheter i slutet av maj berättade Björn Arnek om hotellbranschens ekonomiska utveckling de senaste åren. Han konstaterade att tillväxten vad gäller antal sålda rum har varit väldigt stark sedan 2005.

– Efterfrågan växer snabbare än utbudet. Beläggningsgraden är nu högre än någonsin, eller i alla fall sedan 1970-talet som vi har statistik från, sade han.

Förra året var beläggningen i Sverige 52,6 procent, vilket alltså är rekord. I Stockholm var den 70 procent, i Göteborg 67 och i Malmö 66.

Historiskt har beläggningsutvecklingen och prisutvecklingen följt varandra väldigt bra. Men det sambandet bröts 2012.

– Snittintäkten per belagt rum är oförändrad sedan 2012 och till och med marginellt lägre nu än 2011. Detta trots det högsta kapacitetsutnyttjandet någonsin. Vad beror det på? frågade Björn Arnek retoriskt.

Han jämförde relativpriset på hotellrum med övriga tjänster inom näringslivet och konstaterade att det sjunkit sedan 2012.

– Och det är inte på grund av nya lågprishotell. Det verkar som att det har hänt något med hotellrumspriserna.

Björn Arneks slutsats är att det beror på att gästsammansättningen har förändrats.

– Den tillväxt vi ser kommer bara från privatgäster. Det har inte hänt något bland affärs- och konferensgäster. Och privatgästen betalar inte samma priser.

Det hänger ihop med den globala trenden att resandet ökar snabbare på privatsidan än på affärs­sidan.

– Tidigare var ökningstakten snabbare bland affärs- och konferens än för BNP. Nu är det inte så längre. Och konferenserna blir allt kortare och allt färre.

Björn Arnek varnade för att detta kan påverka hotellens ­möjlighet att generera intäkter.

– Att du som hotellägare inte kan höja dina priser är värt att fundera över.

Trots det tecknade Björn Arnek en ljus prognos av 2015. Han spår att hotellrumskapaciteten kommer att öka med 2 procent, men att efterfrågan stiger med 3 procent. Det ger en ökad beläggningsgrad med 1 procent, och alltså ytterligare ett rekordår. Tack vare det kommer intäkt per tillgängligt rum, revpar, öka med 2 procent jämfört med 2014.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024