Annons:

Turismen ökar – men ryssarna sviker

Turismen fortsätter att öka i Sverige, men de ryska besökarna blir färre, enligt siffror från SCB och Tillväxtverket.

Fler turister än tidigare hittar till Sverige före sommarsäsongen. Utländska turister hade drygt fyra miljoner övernattningar i Sverige under januari till maj i år. Det är en ökning med åtta procent eller 300 000 övernattningar, jämfört med samma period förra året, skriver Visitsweden i ett pressmeddelande.

Enligt Visitsweden är det ett resultat av att upplevelser i Sverige har blivit mer internationellt kända.

– Utländsk turism ger stora intäkter till Sverige och vi gläds enormt åt att besöksnäringen fortsätter få effekt på ett envist och långsiktigt arbete. Effektiv internationell marknadsföring, bättre paketerade upplevelser och en god tillgänglighet är de främsta orsakerna till att allt fler utländska turister kommer till Sverige, säger Thomas Brühl, vd för Visitsweden.

Men trots de goda nyheterna har övernattningarna av ryska turister minskat med nästan en tredjedel. Antalet ryska turister i Sverige nådde sin höjdpunkt 2013 och har sedan dess minskat i samband med rubelns fall och ekonomiska kristider, skriver DN.

– Ryska turister är viktiga eftersom de spenderar mycket pengar. Men de tillhör inte våra största turistgrupper och eftersom turismen som helhet ökar tror jag inte det påverkar handelns så mycket, säger Markus Friberg, presschef på Svensk handel till DN.

Amerikanska turister har också blivit färre i år med närmare åtta procent.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024