Annons:

Bättre information i de svenska fjällen

Allt fler utländska turister besöker de svenska fjällen. Nu sätter Fjällsäkerhetsrådet upp fler skyltar och förbättrar informationen så att den blir begriplig även för de långväga besökarna.

Omkring150 000 utländska vandrare, cyklister och löpare väntas komma till fjällen denna sommar. Främst är det vildmarksupplevelsen som är anledningen varför många väljer de svenska fjällen, visar en ny enkätundersökning från Fjällsäkerhetsrådet. 

– Det är glädjande att inslaget av internationella gäster i fjällen ökar. Samtidigt är det en utmaning att nå ut med information som kan bidra till att deras vistelse blir trygg och säker, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket. 

På den egna hemsidan finns nu säkerhetstips på engelska och samma information finns på de stora fjälldestinationerna och via STF:s fjällstationer där även personal kan bidra med värdefull information. 

– Det är viktigt att de som besöker fjällen får rätt information vad gäller lämplig utrustning och risken med att packa för tungt. De behöver också väderleksrapporter på engelska och rätt vägbeskrivning för att hamna på rätt led, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet.  Fjällstugor kommer numera ha skyltar på engelska, med bland annat information om avstånd, klimat och mobiltäckning. Dessutomska en färdmeddelandebok finnas i varje stuga och vindskydd, där gäster kan skriva ner namn och planerad rutt för att underlätta för myndigheter ifall de går vilse. 

– Polisens fjällräddning får varje år larm via andra länders räddningstjänster beroende på att många utländska besökare inte vet hur de ska kontakta fjällräddningen. Genom att bidra med information om när man passerat vindskydd och fjällstationer underlättar man för fjällräddningen om de behöver rycka ut, säger Per-Olov Wikberg.

Kommentarer är stängda.